Asparos (Gonio) Kalesi
Batum Botanik Parkı
Batum şehir merkezi
Ortodoks Katedrali (Hz.Meryem Ana Kilisesi)
Avrupa Meydanı
Altın Post Medea Heykeli
Piazza Meydanı
Tiyatro Meydanı
Batum Bulvarı
Alfabe Kulesi
Ali ve Nino Heykeli
Osmanlı dönemi Orta Camii
Serbest zaman
Sabah 08:00’de Turolog Turizm önünden 08:20’da Çayelin’den 08:40’da Ardeşen’den rehberimizin hareket öncesi gerekli kimlik & evrak kontrollerini tamamlamasıyla turumuza devam ediyoruz. 1,5 saatlik yolculuğumuzun ardından Sarp Sınır Kapısına varıyoruz.
Türk tarafındaki geçiş işlemimizi hızlandırmak için önceden hazırlattığımız kimlikle geçiş belgeleri ile yaklaşık 50 dakika süren (Geçiş İşlem Süremiz Gümrük Kapısının Yoğunluğuna Göre değişebilir) gümrük ve polis işlemleri sonrası Gürcistan’ın özerk bölgesi olan Acara’ya geçip aracımıza yerleşip Günübirlik Batum turumuza devam ediyoruz.
Rehberimizin vereceği bilgiyle öncelikle ihtiyacınız olacağı kadar Gürcistan Parası olan ‘’Lari’’ alıp ilk ziyaretimizi Romalılar döneminden kalan Hz. İsa’nın 12 havarilerinden biri olan Aziz Matthias’n anıt mezarının da bulunduğu söylenen Roma döneminden kalma Asparos (Gonio) Kalesi’ne yapıyoruz. Kale ve içerisinde bulunan arkeoloji müzesini ziyaretimizin ardından öğlen yemeğimizi Gürcü Restaurantta gürcü mutfağı alarak veya sahildeki modern bir Türk restoranında alıp, eski Sovyetler Birliği/Çarlık Rusya’sı tarafından 1880 yılında 112 hektarlık bir alana kurulmuş olan; içerisinde yaklaşık 2000’i ağaç ve çalılardan oluşan, geri kalanını gül ve çeşitli çiçeklerden olmak üzere içerisinde 5000’den fazla bitki çeşidini bulunduran muhteşem Botanik Bahçeyi (Batum Botanik Parkı) yaklaşık 45dk.yürüyerek gezip Batum Şehir merkezine dönüyoruz,
Ortodoks Katedrali (Hz.Meryem Ana Kilisesi), Avrupa Meydanı, Altın Post Medea Heykeli, Piazza Meydanı, Tiyatro Meydanı, Batum Bulvarı, Alfabe Kulesi, Ali ve Nino Heykeli ve Osmanlı dönemi Orta Camiyi de görüp 1 saat serbest zamanımızın ardından saat 17:30’da Sarp Sınır Kapısına hareket ediyoruz. Gümrük işlemlerinin ardından gümrük alanını yürüyerek geçerek Türkiye tarafındaki Sarp Camii önünde aracımızla buluşup Rize’ye hareket ediyoruz. Günübirlik Batum Turumuz yaklaşık 21.00 gibi Rize’de sona erecek olup, bir sonraki Gezimizde buluşmak üzere vedalaşıyoruz.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ HUSUSLAR:
Türkiye ile Gürcistan Devletleri arasında imzalan protokol gereği iki ülke vatandaşları gümrüklerden kimlikle giriş yapabilmektedirler. Nüfus Hüviyet Cüzdanı dışındaki hiçbir kimlik kartı (Ehliyet Dahil) Nüfus Hüviyet Cüzdanı yerine geçmemektedir.
Nüfus cüzdanları cipli yada en eski 10 yıllık olması gerekmektedir. Bu nedenle Nüfus Hüviyet Cüzdanlarınızın Yırtık, TC. kimlik numarasız, Okunaksız, Resimleri Çok Eski ve Deforme Olmuş, El Yazısı ile Müdahale edilmiş Nüfus Hüviyet Cüzdanları gümrük geçişlerinde kabul edilmemektedir. Lütfen hareket etmeden önce rehberimizin de uyaracağı üzere Nüfus Hüviyet Cüzdanınızı kontrol ediniz.
Pasaportunuzla da geçiş yapabilirsiniz ancak 15.-Tl. Yurt Dışı Çıkış Harcı ödemeniz gerekecektir.
Diğer bir önemli husus da 18 yaş altı çocuklar sadece anne ve babaları ile beraber yada her ikisinden aldığı Noter Tasdikli muvafakatname veya Pasapot ile seyahat edebilirler.
Anne veya Babasından birisinin olmaması halinde olmayan ebeveynden noter tasdikli muvafakatname almaları ve gümrük polisine ibraz etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde gümrükte kalırsınız.
Memurların Yurt dışına çıkarken aldıkları izin belgesi zorunluluğu kaldırılmıştır.
Programın akışına veya gereği halinde rehberimiz acentemiz adına tur programını ve restoranlarımızı aynı standartlara bağlı kalmak koşulu ile değiştirme hakkına sahiptir.
Batum’da Ne Yapılır?
Manolya ağaçlarının eşlik ettiği geniş bulvarları, heykellerin süslediği parkları, tertemiz sahilleri, Roma, Bizans, Pontus, Osmanlı ve Sovyet izlerini taşıyan tarihi dokusunun özenle korunduğu ilginç ve etkileyici mimariye sahip binaları ile Batum, eski ve yeninin; yeşil ve mavi ile harmanlandığı bir şehir.
Batum’da Ne Yapılır?
Batum Bulvarı; Batum sahil şeridinde, Karadeniz kıyısı boyunca uzanan Batum Bulvarı, dünyanın en uzun bulvarlarından birisi. Dağ ve deniz arasında kurulmuş şehirlerin cazibesini taşıyan Batum’u yaşamın en iyi yollarından biri de, bu bulvarda uzun yürüyüşler yapmak.
Medea Heykeli; Avrupa Meydanı’nın ortasın yükselen, elinde altın post olan Medea Heykeli, Batum’a her gelenin mutlaka uğradığı bir yer. Altın Post, Yunan mitolojisinde ihtişamı, zenginliği ve iktidarı sembolize eden postun adı. Şehri yürüyerek gezenler, hemen her yerden görülebilen şehrin bu simge yapısı ile yollarını kolayca bulabilirler.
Medea Heykeli, Batumi
Eski postane Binası; Batum’un en gösterişli ve dikkate değer binalarında biri olan Eski Postane Binası, şehrin iki merkez caddesinin kesiştiği noktada yükseliyor.
Alfabe Kulesi; Gürcüce, 2000 yıllık alfabesiyle yaşayan en eski dillerden birisi. Dünyada halen kullanılan 14 alfabeden biri olan Gürcü Alfabesine ithafen, üzerinde Gürcü alfabesinin 33 harfinin yazılı olduğu, 130 m. yüksekliğindeki Alfabe Kulesi, Radisson Hotel’in hemen yakınında yer alıyor.
Alfabe Kulesi, Batum
Tiyatro Meydanı; Batum için bir heykeller şehridir denebilir; Tiyatro Meydanı’nda yer alan deniz tanrısı Poseidon Heykeli ise şehrin en görkemli heykellerinden birisi. Tiyatro Meydanı’nda yer alan 625 sandalyeli, 125 yıllık geçmişe sahip opera binasını da görmeden geçmeyin.
Batum Piazza Meydanı; Burası şehrin merkezi de sayılabilecek bir yer. Sık sık konser ve konferanslar için de kullanılan meydan, mimari özellikleriyle tipik bir İtalyan meydanını anımsatıyor. Meydanın orta kısmındaki alanda yere döşenmiş mozaikler dikkatlerden kaçmamalı.
Ali ve Nino Heykeli; Amerika’da yaşayan heykeltıraş Tamara Kvesitadze’nin, Azeri yazar Kurban Said’in, Azerbaycanlı genç ile Gürcü kız arasındaki aşkı anlattığı “Ali ve Nino” öyküsünden esinlenerek yaptığı heykel, Aşk Heykeli olarak da adlandırılıyor. Müzik eşliğinde dönerek pozisyon değiştiren bir kadın ve bir erkekten oluşan, 7 metre yüksekliğindeki metal heykeller, birbirlerine doğru hareket ederek her 10 dakikada birleşiyor.
Ali-Nino Heykeli, Batum
Botanik Bahçesi; Dünya’nın en büyük 2. botanik Bahçesi olan Batum Botanik Garden, şehrin 10 kilometre kadar kuzeyinde yer alıyor. Karadeniz’in kıyısında Mtsvane Kontskhi bölgesinde yer alan bahçe, 100 yıldan fazla geçme sahip. 5000’den fazla bitki türü barındıran bahçe tam bir oksijen deposu.
Kutsal yerleri ziyaret edin; Acara halkı, Roma döneminde Hristiyanlığı kabul etmiş. Osmanlı’nın Kafkasya bölgesini fethiyle birlikte, 15. yüzyıldan itibaren halkın büyük bölümü Müslümanlığı benimsemiş. Batum (Orta) Camii; Neo-Gotik tarzda inşa edilmiş 3 kubbeli Virgin Mary Kilisesi; Piazza Meydanının hemen yakınındaki St Nickolas Church görülebilir.
Deniz Keyfi; Gürcistan sahil boyunca denize girilemeyen hiçbir kesim yok zaten. Karadeniz’in hırçın yapısı Batum’da daha sakin bir havaya bürünmüş. Plajı oldukça taşlı bir yapıya sahip olan Batum’un sahil şeridi boyunca her yerde denize girilebiliyor.